x 
Καλάθι - Total 0,00 €

  • Το καλάθι σας είναι άδειο.

Logo arc2

Η μέτρηση των επιπέδων του pH είναι μια βασική και αναντικατάστατη διαδικασία για την επιτυχία μιας υδροπονικής καλλιέργειας. Η σωστή ρύθμιση του pH στο θρεπτικό διάλυμα θα βοηθήσει ένα φυτό να ευδοκιμήσει, ενώ τα λάθος επίπεδα pH μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια ή και θάνατο του φυτού.
Η συνεχής παρακολούθηση του pH του θρεπτικού διαλύματος με μετρήσεις είναι το κλειδί για να εξασφαλίσετε πως τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά σας καθώς αναπτύσσονται και ανθίζουν. Όμως, ακόμη και η συχνή μέτρηση του pH του θρεπτικού διαλύματος σας, χωρίς τακτική συντήρηση του μετρητή pH δε θα σας βοηθήσει να πετύχετε καλά αποτελέσματα.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε βασικές συμβουλές για την φροντίδα του μετρητή pH ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο της δυνατότητες της συσκευής και να πετύχετε την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής του αισθητήρα (probe) μειώνοντας το κόστος της συχνής αντικατάστασης του.

Τα συστήματα Ebb and Flow (γνωστά και ως Flood και Drain) εφαρμόζονται ευρέως από τους καλλιεργητές υδροπονικής για πολλούς λόγους. Είναι μια μέθοδος που συνδυάζει αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα, απλότητα λειτουργίας και χαμηλό κόστος αρχικής επένδυσης. Επίσης μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες διαρρυθμίσεις, ώστε να ταιριάζει σε οποιοδήποτε διαθέσιμο χώρο (εσωτερικό και εξωτερικό, σε 1 ή και περισσότερα επίπεδα). Είναι ιδανική για την καλλιέργεια μικρού έως και μεσαίου μεγέθους φυτών, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και για μεγαλύτερα φυτά.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τον τον τρόπο λειτουργίας και τα βασικά μέρη ενός τέτοιου συστήματος.

Ένας από τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να αναβαθμίσετε το υδροπονικό σας σύστημα είναι απλά εισάγοντας στην καλλιέργεια σας ορισμένους ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

Τα ωφέλιμα μικρόβια ανταγωνίζονται τα παθογόνα προστατεύοντας τα φυτά σας από βλαβερούς μικροοργανισμούς, αλλά διευκολύνουν και την απορρόφηση του θρεπτικού διαλύματος και ιδιαίτερα του αζώτου. Μέσω των αποικιών που δημιουργούν στη ρίζα, τις καθιστούν μεγαλύτερες και δυνατότερες, πράγμα που κάνει τα φυτά σας πιο υγιή και εύρωστα.

Φυσικά η χρήση τους δεν είναι τόσο απλή, ιδιαίτερα αν μιλάμε για την εφαρμογή τους σε υδροπονικά συστήματα. Ο καλλιεργητής πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωση των μικροοργανισμών που παρέχει στο σύστημα αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες που θα εγγυηθούν τον πολλαπλασιασμό τους.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επιβίωση και τη σταθερότητα του πληθυσμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο υδροπονικό σας σύστημα.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες όσων επιλέγουν την υδροπονική μέθοδο καλλιέργειας είναι το κόστος των υλικών. Είναι προφανές ότι κανείς δεν έχει απεριόριστο προϋπολογισμό προς διάθεση, συνεπώς είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί το κόστος χωρίς την υποβάθμιση της καλλιέργειας. Τα βότσαλα (χαλίκια) διογκωμένης άργιλου (expanded clay pebbles) είναι μια από τις λειτουργικότερες και οικονομικότερες λύσεις στο πρόβλημα της επιλογής υποστρώματος καλλιέργειας.

Φυσικά, για να προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να εφαρμοστούν και οι κατάλληλες τεχνικές, ορισμένες από τις οποίες παρατίθενται στη συνέχεια. Αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι θα κάνετε την καλύτερη χρήση της αργίλου ως υπόστρωμα σε συνδυασμό με τη σωστή λίπανση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι έντονες και βαριές μυρωδιές μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα.

Η καλύτερη λύση για τις οσμές είναι τα φίλτρα άνθρακα που είναι η πιο οικονομικά αποδοτική, αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν ενεργό άνθρακα για την απορρόφηση των οσμών και άλλων ακαθαρσιών από τον αέρα που περνάει μέσα από το φίλτρο. Ο χρόνος ζωής τους μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 2 έτη) και εξαρτάται από την ποιότητα του ενεργού άνθρακα (ο πρωτογενής ενεργός άνθρακα σε κοκκώδη μορφή είναι η καλύτερη ποιότητα), την ποσότητα του άνθρακα με την οποία είναι γεμισμένο το φίλτρο (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο) κλπ.

Μόλις αρχίσουν να διαρρέουν οσμές από το φίλτρο τότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση ή αναγόμωση του φίλτρου, κατά προτίμηση με πρωτογενή ενεργό άνθρακα για να εξασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια ζωής και η αποτελεσματικότητα του αναγομωμένου φίλτρου.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές υδροπονίας, προβληματίζονται και απογοητεύονται από το γεγονός ότι πετυχαίνουν περίπου το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης των φυτών τους σε κάθε περίοδο καλλιέργειας. Στον κόσμο της υδροπονίας, ο στόχος είναι κάθε φορά να αυξάνονται οι αποδόσεις. Δυστυχώς, λίγοι καλλιεργητές υδροπονίας καταφέρνουν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό των φυτών τους. Η καλλιέργεια σύντομα φτάνει σε ένα επίπεδο όπου δεν φαίνεται να «σηκώνει» επιπλέον βελτιώσεις στην ποιότητα ή την ποσότητα της απόδοσης. Αυτό είναι απογοητευτικό, διότι ουσιαστικά δεν απαιτείται κατ' ανάγκη μεγάλη επένδυση ή χρόνια εμπειρίας στην υδροπονία, προκειμένου να ανέβει το επίπεδο της απόδοσης . Στην πράξη, το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι λίγη παραπάνω τεχνογνωσία και φυσικά πρόσβαση σε κατάλληλα προϊόντα και τεχνικές ενίσχυσης της ανάπτυξης (Grow Enhancer).

Όλοι όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ένα ενισχυτικό ανθοφορίας από έναν αξιόπιστο παραγωγό μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πόση διαφορά έκανε η χρήση αυτών των προϊόντων στην καλλιέργεια τους. 

Το φάσμα των μηκών κύματος που χρησιμοποιούν τα φυτά ονομάζεται PAR - Photosynthetic Active Radiation (ενεργή ακτινοβολία φωτοσύνθεσης). Αυτή μετριέται σε μονάδες μικρο-mol ανά τετραγωνικό μέτρο ανά δευτερόλεπτο (umol/m2/s), η οποία συνήθως ονομάζεται PPFD - Photosynthetic Photon Flux Density (φωτοσυνθετική πυκνότητα ροής φωτονίων), ή πιο απλά ένταση ακτινοβολίας.

Οι μεγάλες αποδόσεις και οι ταχύτερη συγκομοιδή είναι ίσως οι πιο κοινοί σκοποί των καλλιεργητών που επιλέγουν την υδροπονική μέθοδο. Αυτά τα αποτελέσματα όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένα. Για να γίνουν εφικτά χρειάζεται προγραμματισμός και σχολαστική μελέτη του αντικειμένου αλλά και των συνθηκών της δικής μας καλλιέργειας.

Όσο η μέθοδος της υδροπονίας αποκτά περισσότερους υποστηρικτές είναι απαραίτητο να αποφεύγονται διάφορες παρερμηνείες που αφορούν αυτήν την κατά τα άλλα ιδιαίτερα παραγωγική μέθοδο. Αυτό το άρθρο θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει κάποιους μύθους που δημιουργούνται από φήμες και λανθασμένες πληροφορίες που διαδίδονται κυρίως μέσω του διαδυκτίου.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι συνένζυμα που υποβοηθούν την λειτουργία των ένζυμων . Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που λαμβάνουν μέρος τις βιοχημικές διεργασίες.

Μετά από διάφορες δοκιμές σε φυτά που έχουν καλλιεργήθει κυρίως με την υδροπονική μέθοδο τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, δείχνουν σαφή και ουσιαστική σημασία του συμπλέγματος των βιταμινών Β στην ανάπτυξη των φυτών.

Από το 1987 στην Ευρώπη και από το 1990 στην Ελλάδα χρησιμοποιείται η μέθοδος της εισαγωγής εντόμων στα θερμοκήπια, τα οποία συμβάλλουν στη φυσική επικονίαση. Το είδος εντόμου που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή σε εμπορικό επίπεδο είναι ο βομβύνος (bombus terrestris).

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι η στιγμή που, για μας που καλλιεργούμε σε εσωτερικούς χώρους τα πράγματα δυσκολεύουν πραγματικά. Συνήθως αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τις καλλιέργειες μας σε κάποιο εξωτερικό χώρο όπως είναι η βεράντα μας, ένας ακάλυπτος, η ο κήπος μας. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης χώρου ή ασφάλειας;

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της καλλιέργειας των κηπευτικών είναι η διατήρηση της ίδιας ποικιλίας μετά την λήξη της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται, κρατώντας μια ικανοποιητική ποσότητα σπόρων, οι οποίοι έχουν παραχθεί από τους καρπούς της περασμένης περιόδου.

Η ντομάτα είναι ένα κατα κανόνα ετήσιο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών (Solanaceae) και η διεθνής επιστημονική της ονομασία είναι Lycopersicon esculentum. Διατροφικά, ο συγκεκριμένος καρπός έχει πολύ σημαντική θρεπτική αξία αφού περιέχει συστατικά όπως το λυκοπένιο και διάφορες βιταμίνες, αλλα κυρίως βιταμίνη C.

Τι σημαίνουν καθώς και τρόποι ανάλυσης και διαμορφωσης του PH στο έδαφος καλλιέργειας.

 Η τιμή ph είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωση ιόντων του υδρογόνου (H). Ο βαθμός της οξύτητας ή της αλκαλικότητας (επίπεδο pH) στο έδαφος του κήπου σας, υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια λογαριθμική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι για μια μείωση του pH του ενός, το επίπεδο της οξύτητας αυξάνεται με συντελεστή 10.

Εάν ξεκινάτε τώρα να ασχολείστε (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) με τις καλλιέργειες, μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε, είναι πώς να κάνετε το πρώτο βήμα. Όταν ξεκινούν μια νέα καλλιέργεια, ορισμένοι καλλιεργητές αρχίζουν με κλώνους ωστόσο, εσείς μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αρχίσετε με σπόρους, οι οποίοι έχουν αρκετά πλεονεκτήματα.

Πολλοί νέοι καλλιεργητές συχνά αποφασίζουν να ξεκινήσουν μία καλλιέργεια εσωτερικού χώρου από χόμπι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται σωστά για το πώς πρέπει να συντηρήσουν την καλλιέργεια τους. Yπάρχουν πολλά πράγματα που ένας καλλιεργητής πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ώστε να έχει μια σωστή καλλιέργεια και ένα σωστό αποτέλεσμα.